Cum să te menții în formă în perioada sărbătorilor. Rămâi activ și organizat, chiar și acasă (P)

[ad_1]

Sărbătorile de iarnă marchează perioada cea mai solicitantă a anului, pe de-o parte fiindcă numeroasele bunătăți delicioase ne îmbie peste tot și le rezistăm cu greu, dar și pentru că mulți dintre noi devenim mai puțin activi, sedentarismul crește, și odată cu acesta pot apărea multe afecțiuni de care încercăm să ne ferim.

Mulți dintre noi se află deja în concediu, iar deseori acesta este asociat cu odihnă, relaxare, activități alături de partener sau de familie, însă cele mai multe dintre aceste activități implică foarte puțină mișcare și efort fizic.

Nu poți să mergi la sală, încearcă s-aduci sala acasă

Dacă te afli în categoria persoanelor active care merg în mod regulat la sală, sau pur și simplu te simți bine făcând mai multă mișcare, sărbătorile de iarnă reprezintă un adevărat test întrucât este foarte greu să-ți păstrezi disciplina, și un stil de viață activ în condiții nu tocmai favorabile. 

Un mod de a te menține în formă și de a rămâne activ chiar și în această perioadă ar fi să continui să faci mișcare chiar și acasă. Pentru asta nu ai nevoie de foarte multe dispozitive, sau aparate identice cu cele de la sală, o bicicletă fitness este tot ce-ți trebuie. Deși de obicei nu se află pe lista de cumpărături pentru sărbători, aceasta se va dovedi o reală investiție în sănătatea ta fizică și mentală. Mai multă mișcare conduce la un somn mai bun și mai odihnitor, care pe termen mediu și lung ajută la atingerea unor performanțe remarcabile atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Mișcarea stimulează imaginația și creativitatea, conduce la un bun autocontrol, la o gestionare foarte bună a emoțiilor, dar și la interacțiuni mai pozitive și pline de sens. 

Un aparat care te va ajuta să te pastrezi într-o formă fizică bună și totodată să ții sub control kilogramele este o bicicletă fitness, iar dacă ești un client fidel al sălii de forță cunoști deja avantajele și beneficiile acestui aparat întrucât cu siguranță îl folosești ori de câte ori mergi la sală. 

În schimb, dacă nu ești încă foarte avansat în ce privește cunoștințele despre un astfel de dispozitiv, vei avea nevoie de câteva detalii pentru a fi sigur că vei face alegerea potrivită nevoilor tale. Noi am adunat câteva detalii despre cele mai populare tipuri de biciclete fitness pentru a te ghida atunci când decizi să achiziționezi una, și nu ești foarte sigur pe care să o alegi întrucât oferta de pe piață este una foarte vastă și variată.

Caracteristici tehnice ale bicicletei fitness

Înainte de a prezenta câteva dintre cele mai des întâlnite tipuri de biciclete fitness, o să enumerăm cele mai importante caracteristici tehnice la care trebuie să fii atent atunci când hotărăști să achiziționezi un astfel de aparat.

Sistemul de frânare este foarte important, poate cel mai important aspect de care trebuie să ții cont. Acesta poate fi de mai multe tipuri: frânare mecanică, frânare cu volantă, frânare mecanică, frânare cu aer, sau cu fluid. 

La fel de importante sunt dimensiunile, dar și greutatea bicicletei fitness pe care urmează să o alegi. În funcție de spațiul de care dispui pentru instalarea bicicletei, asigură-te că faci alegerea potrivită. De asemenea, trebuie să ții cont de greutatea și înălțimea ta, iar o bicicletă ajustabila va fi ideală întrucât o vei putea adapta la dimensiunile tale, și te vei putea bucura de beneficiile ei în confortul și intimitatea casei tale. 

Un alt criteriu de selecție este reprezentat de stabilitatea bicicletei; o stabilitate ridicată va reduce riscul accidentărilor nedorite, și va asigura o experiență plăcută și o performanță ridicată, aspecte deloc de neglijat.

Îți recomandăm să acorzi suficientă atenție și brațelor bicicletei, acestea pot fi fixe (ergonomice, permițând o prindere mai puternică, asemănătoare cu ghidonul unei biciclete normale) sau mobile (acestea îți oferă posibilitatea de a-ți lucra și brațele în timpul exercițiului).

Un alt aspect tehnic constă în ecranul bicicletei, majoritatea modelelor sunt deja dotate cu un astfel de ecran care oferă informații legate de numărul de kilometri parcurși, viteza aleasă, dar și numărul de calorii care au fost consumate.

Alege bicicleta de fitness potrivită pentru tine

Pe lângă aspectele generale ale bicicletelor fitness pe care trebuie să le ai în vedere, este foarte important să alegi modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, iar pentru asta trebuie să definești foarte bine scopul pentru care vrei să folosești aparatul astfel încât să te poți bucura din plin de rezultatele obținute.

De exemplu, o bicicletă staționară este ideală pentru întărirea musculaturii picioarelor, având o foarte mică influență asupra altor părți ale corpului. Acestea pot fi de două tipuri: cu pedalare verticală (care îți va permite să ai aceeași poziție cu cea oferită de o bicicletă normală, însă după o utilizare prelungită va deveni destul de incomodă), sau cu pedalare orizontală (model potrivit pentru o perioadă de recuperare sau pentru cei care își doresc o poziție mai comodă în timpul exercițiilor. Este indicată celor care au o greutate mai mare, și celor care au dureri articulare sau probleme/afecțiuni ale spatelui).

Bicicleta fitness eliptică este un alt tip de bicicletă destul de popular. Principala caracteristică a acestui tip de bicicletă constă în înlocuirea mișcării rotative a pedalelor cu o mișcare oscilantă. Astfel, corpul depune mai mult efort fizic, ceea ce face ca acest tip de bicicletă să fie preferată de cei care își doresc să lucreze simultan la un nivel ridicat mai multe categorii de mușchi.

În comparație cu bicicleta staționară care lucrează doar mușchii picioarelor și ai abdomenului, bicicletă eliptică include  și mușchii spatelui, iar dacă are brațe mobile, mușchii brațelor vor fi de asemenea lucrați.

Al treilea tip de bicicletă pe care îl vom include în analiza noastră este bicicleta fitness cu roți spinner. Acesta este un model de bicicletă verticală ce are ca principal avantaj pedalarea accelerată. Dacă decizi să treci la un nivel mai intens în timpul executării exercițiilor, acesta este modelul ideal întrucât îți va permite un program de mișcare solicitant și lucrarea mai multor părți ale corpului, experiența fiind una similară cu pedalarea pe o bicicletă obișnuită.

Aceste biciclete sunt dotate cu un sistem de frânare care folosește forța electro-magnetică pentru a modifica rezistențele și se încadrează în categoria bicicletelor fitness silențioase și performante.

Indiferent de tipul de bicicletă fitness pe care îl alegi, nu uita că mișcarea și activitatea fizică trebuie neapărat însoțite de o alimentație echilibrată. Încearcă să eviți excesele și să reziști tentațiilor pentru a-ti crește șansele să rămâi sănătos și în formă chiar și în condiții mai puțin prielnice. 

Articolul Cum să te menții în formă în perioada sărbătorilor. Rămâi activ și organizat, chiar și acasă (P) apare prima dată în Prahova Medicala – informatii din domeniul medical din Prahova.

[ad_2]

Source link